Meter naar mijl

© omrekenen.org

Veel voorkomende omrekeningen

MeterMijl
1 meter0,0000621 mijl
10 meter0,01 mijl
20 meter0,01 mijl
50 meter0,03 mijl
100 meter0,06 mijl
250 meter0,16 mijl
500 meter0,31 mijl
750 meter0,47 mijl
1.000 meter0,62 mijl

Eenvoudig van een meter naar mijl rekenen

Een mijl is een lengte-eenheid of afstandseenheid die gebruikt werd vóór de invoering van het metrieke stelsel. De eenheid wordt in veel Angelsaksische landen zoals de Verenigde Staten nog gehanteerd.

Omrekenen

Een kilometer is in het metrisch stelsel gelijk aan 1000 meter en een mijl is ongeveer gelijk aan 1,6 kilometer of 1600 meter. Het omrekenen van getallen van meter naar mijl gaat snel en gemakkelijk met de calculator. Er bestaan tegenwoordig ook vele apps die het mogelijk maken ter plaatse berekeningen te maken. De exacte verhouding meter naar mijl is 1m = 0,0000621 mijl.

Terug in de tijd

Voor de etymologische afkomst van het woord ‘mijl’ moeten we terugkeren naar de tijd van de Romeinen. Het is een afleiding van het Latijnse milia passuum en betekent duizend Romeinse dubbelstappen. Met dubbelstap worden twee stappen bedoeld en dat staat ongeveer gelijk aan 1,6 meter. Vroeger werd de mijl wereldwijd gebruikt om afstanden uit te drukken en bestonden er verschillende soorten zoals de Nederlandse mijl, de Engelse mijl of de Ierse mijl. Ze hadden allemaal een verschillende verhouding ten opzichte van het metrieke stelsel. In 1959 werd één internationale mijl ingevoerd met een officieel vastgelegde verhouding meter naar mijl. De eenheid is in vele landen vervangen door de meter of kilometer, maar wordt nog steeds gebruikt in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika.

Leuke weetjes

  • en mijl kan op verschillende manieren worden afgekort: m, ml, Mi of “. Er is geen officiële afkorting vastgelegd.
  • In de sportwereld wordt de eenheid ‘mijl’ vaker gebruikt dan ‘meter’ omdat die gemakkelijk op te delen is in tientallen.
  • Ook al wordt de lengte-eenheid is ons land niet meer gebruikt, ‘mijl’ blijft voortleven in onze taal. Denk maar aan uitdrukkingen zoals ‘mijlenver’ of ‘mijlpaal’.