Meter naar yard

© omrekenen.org

Veel voorkomende omrekeningen

MeterYard
1 meter1,09 yard
10 meter10,94 yard
20 meter21,87 yard
50 meter54,68 yard
100 meter109,36 yard
250 meter273,40 yard
500 meter546,81 yard
750 meter820,21 yard
1.000 meter1.093,61 yard

Omrekenen van meter naar yard

De meter is niet overal ter wereld een gangbare meeteenheid. Wanneer je wilt weten hoe je kunt omrekenen van meter naar yard is het wel zo fijn om een goede rekenhulp bij de hand te hebben. Met deze tool kun je altijd precies berekenen wat de juiste conversie is van meter naar yard, zodat je ook in het buitenland in staat bent om een precieze maat door te geven.

De yard

Veel meeteenheden worden in de geschiedenis afgeleid van verschillende lichaamsdelen omdat dit in vroegere tijd een makkelijke maatstaf was die je altijd bij de hand had. Er wordt gedacht dat de yard ook van deze manier van meten afstamt. De lengte van een yard is tegenwoordig precies vastgesteld op 91,44 centimeter, maar lijkt af te stammen van de omvang van iemands middel.

Het imperial systeem

De yard valt binnen het imperial systeem, wat betekent dat er ook wordt gewerkt met meeteenheden zoals inches en feet. De grootte van een yard is precies 3 feet en daarmee ook precies 36 inches. De opbouw van dit systeem verschilt sterk met het metrische stelsel, wat logischer is opgebouwd door te werken met gelijke intervallen van 10.

De evolutie van de yard

Het is bekend dat volken in de Middeleeuwen al gebruik maakten de yard, maar de eerste geschreven informatie over de precieze grootte stamt uit een tijd rond het jaar 1300. De manier waarop we meten is door de jaren heen gemoderniseerd, wat betekende dat er ook een universele maatstaf nodig was voor de grootte van een yard. In 1959 is in een internationaal verdrag afgesproken wat de exacte maat van een yard is in centimeters.

In welke landen wordt de yard gebruikt?

Het is over het algemeen niet gebruikelijk om de yard als meeteenheid te gebruiken. De meeste landen zijn door de jaren heen overgestapt op het metrische systeem omdat deze methode makkelijker in gebruik is. Een land waar de yard nog volop in gebruik is, is de Verenigde Staten. Verder zijn er nog verschillende landen die naast het metrisch systeem ook yards gebruiken om een maat mee aan te geven, maar dit is geen officiële regel.

De meter

De meter biedt de basis voor het metrische stelsel: andere meeteenheden binnen dit stelsel zijn afgeleid van deze basismaat. De precieze maat van een meter wordt niet meer bepaald aan de hand van een prototype in de vorm van een ijzeren staaf, maar kan wiskundig worden bepaald met behulp van het licht. Wetenschappers zijn in 1983 samengekomen om een formule samen te stellen waarmee de lengte van het een meter altijd wetenschappelijk berekend kan worden.