Pk naar kW

© omrekenen.org

Veel voorkomende omrekeningen

pkkW
1 pk0,73 kW
10 pk7,34 kW
20 pk14,68 kW
50 pk36,70 kW
100 pk73,40 kW
250 pk183,50 kW
500 pk367,00 kW
750 pk550,50 kW
1.000 pk734,00 kW

Pk naar kW omrekenen

Vooral de ouderen onder ons zijn gewend aan de term pk als maatstaf voor kracht. Met name in de auto-industrie was het tot voor kort nog altijd gebruikelijk om het vermogen van de motor te vermelden in paardenkrachten. Tegenwoordig drukken we de hoeveelheid vermogen uit in kilowatt. Wat is het verschil tussen pk en kilowatt? We leggen het u graag uit.

Wat is paardenkracht (pk)?

Paardenkracht is feitelijk een eenheid van arbeidsvermogen. De term kracht in pk is daarom niet juist. Maar er is nog meer mis met het aloude gebruik van paardenkracht. Er bestonden namelijk meerdere standaarden voor paardenkracht. Zo werd er internationaal gesproken over mechanische paardenkracht, metrische paardenkracht en elektrische paardenkracht. Een en ander leidde in het verleden tot verwarring en onduidelijkheid.

Metrische paardenkracht

Waar in Nederland en België over pk gesproken werd, bedoelde men over het algemeen metrische paardenkracht. Het was de Schotse uitvinder James Watt die in 1770 een definitie opstelde voor de term paardenkracht: het vermogen dat een trekpaard nodig had om een last van 150 kilogram dertig meter op te hijsen in één minuut.

Het SI-stelsel

Om aan alle verwarring een eind te maken, werd in 1960 het metrische stelsel ingevoerd. Het beheer van dit stelsel is in handen van het Franse Bureau international des poids et mesures. Het SI-stelsel legt niet alleen standaarden vast voor wat betreft vermogen, maar ook die van temperatuur, massa, snelheid en afstand. Sinds 1978 zijn Nederlandse bedrijven verplicht het SI-stelsel te gebruiken, deze verplichting geldt ook voor het onderwijs.

Het nieuwe kW

De afkorting kW staat voor kilowattuur. Eigenlijk is kW is geen SI-eenheid en moeten we rekenen in Joules, maar dat zijn we in Nederland en België van oudsher niet gewend. Om bijvoorbeeld het elektriciteitsverbruik in huis te meten, wordt nog altijd kW als eenheid gebruikt. Ook bij het bouwen van machines gebruikt men kW als standaard.
Het omrekenen van pk naar kW is eenvoudig: 1 pk = circa 0,734 kW. Omgekeerd is 1 kW gelijk aan circa 1,362 pk.