Inch naar mm

© omrekenen.org

Veel voorkomende omrekeningen

InchMm
1 inch25,40 mm
10 inch254,00 mm
20 inch508,00 mm
50 inch1.270,00 mm
100 inch2.540,00 mm
250 inch6.350,00 mm
500 inch12.700,00 mm
750 inch19.050,00 mm
1.000 inch25.400,00 mm

Zo reken je van inch naar mm

Het is niet over de hele wereld gebruikelijk om te werken met millimeters. Wanneer je wilt weten hoe je moet omrekenen van inch naar mm kun je hier een handige tool vinden. Door deze rekenhulp te gebruiken weet je precies wat er wordt bedoeld met een maat die wordt aangegeven in inches. Vooral op het gebied van techniek is het vaak handig om om te kunnen rekenen van inch naar mm.

Wat zijn millimeters?

De millimeter valt onder het metrische stelsel waarin iedere meeteenheid te delen is door tien. Het woord milli staat voor één duizendste, wat inhoudt dat een millimeter één duizendste deel is van een meter. Wanneer je de millimeter met tien vermenigvuldigd kom je uit op een centimeter, die dan weer tot een decimeter te vermenigvuldigen is. Met de centimeter en decimeter als tussenstap is het heel makkelijk om gebruik te maken van het metrische stelsel.

De introductie van de millimeter

De ontwikkeling van het metrische stelsel is voor een deel te danken aan de Franse Revolutie. Wetenschappers hebben in opdracht van de revolutionairen een meetsysteem bedacht dat universeel te gebruiken was. Tot die tijd gebruikte ieder land en soms zelfs iedere streek een eigen meetsysteem. In 1875 werd dit nieuwe stelsel door verschillende aanvaard en in gebruik genomen als universeel meetsysteem. Sindsdien is de millimeter een standaard maat over de hele wereld.

Waar worden millimeters gebruikt?

Het metrische stelsel is vanaf 1875 langzaam maar zeker in meer landen ingevoerd. Dit is door de jaren heen zelfs zo erg gegroeid dat het tegenwoordig een officiële maat is in alle landen ter wereld, op drie na. Deze drie zijn de Verenigde Staten, Liberia en Myanmar. Toch zal de millimeter hier wel bekend zijn, aangezien deze meeteenheid onder een internationaal stelsel valt.

Hoe groot is een millimeter?

De lengte van een millimeter wordt officieel berekend aan de hand van de lengte van een meter. Er zijn enkele dingen die vrijwel exact de dikte hebben van een millimeter, zoals bijvoorbeeld de dikte van een cd of die van een identiteitsbewijs. Terwijl er vroeger weleens een standaardmaat werd vervaardigd uit metaal, is dit tegenwoordig niet meer gebruikelijk.

Het gebruik van inches

De inch hoort bij het imperial units systeem, en heeft een vaste lengte van 24,5 millimeter. De andere benaming voor deze meeteenheid is ook wel een duim. Deze maat wordt over het algemeen vooral gebruikt in de Verenigde Staten. Ook zijn er enkele landen die het metrische systeem gebruiken maar ook maten aangeven in inches. In Nederland is de maat vooral gebruikelijk om de grootte van schermen mee aan te geven.