Km naar feet

© omrekenen.org

Veel voorkomende omrekeningen

KmFeet
1 km3.280,84 feet
10 km32.808,40 feet
20 km65.616,80 feet
50 km164.042,00 feet
100 km328.083,99 feet
250 km820.209,98 feet
500 km1.640.419,95 feet
750 km2.460.629,93 feet
1.000 km3.280.839,90 feet

Feet en kilometer zijn twee van de meest gebruikte maatstaven voor afstand en lengte. Ze behoren echter tot een ander stelsel, en een nauwkeurige, snelle omrekening van km naar feet is dan ook belangrijk om fouten te vermijden. De feet behoort tot het imperiale stelsel, dat in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk in gebruik is, terwijl de kilometer tot het metrische stelsel behoort.

Km naar feet efficiënt kunnen omrekenen bewijst in tal van situaties zijn nut, waaronder sectoren zoals de bouw en landbouw. Een omreken tool die altijd nauwkeurige en snelle uitkomsten biedt biedt dan ook alleen maar een meerwaarde.

De geschiedenis van feet

De ‘foot’ (meervoud feet) is één van de meest gebruikte afstandseenheden in het imperiale stelsel. Dit stelsel wordt dagelijks toegepast in landen zoals het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten en vindt zijn oorsprong een aantal honderd jaar terug. Het stelsel werd geïntroduceerd toen een alternatief gezocht werd voor het metrieke stelsel, dat tegenwoordig nog altijd in de meeste Europese landen gebruikt wordt.

Van oorsprong is feet een afstandsmaat die in verschillende landen toegepast wordt en verwees deze naar de lengte van de menselijke voet. Natuurlijk hangt dit grotendeels af van de etniciteit van de bevolkingsgroep, waardoor er uiteindelijk heel wat onduidelijkheid ontstond over hoe lang een voet precies was. Sinds 1959 werd de maatstaf echter gestandaardiseerd, met als referentiepunt de inch. Een voet is tegenwoordig dan ook precies 12 inches, waardoor het gebruik van beide eenheden veel eenvoudiger is geworden en misverstanden dus ook vermeden kunne worden.

Meer informatie over de kilometer

De kilometer is een veel gebruikte afstandsmaat die tot het metrieke stelsel behoort en vooral gebruikt wordt als er sprake is van grote afstanden, bijvoorbeeld als die met voertuigen worden afgelegd zoals wagens en vliegtuigen. De kilometer is duizend keer de afstand van een meter (vandaar dan ook het woord ‘kilo’, dat verwijst naar het duizendvoud) en is één van de meest toegepaste maateenheden in landen die het metrieke stelsel hanteren, waaronder het grootste deel van Europa.

Handige weetjes over feet

  1. Feet werd vroeger (en in sommige gevallen ook nog vandaag de dag) ook gebruikt in Nederland en bepaalde andere Europese landen. Dit was vooral het geval in de landbouw en bij landmetingen.
  2. Het gebruik van de voet of feet raakte, toen het metrieke stelde, waarbij vooral de centimeter en meter van toepassing waren, populairder werd. De maatstaf wordt echter nog altijd gebruikt in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Daarom dan ook dat men vandaag de dag met ‘voet’ meestal verwijst naar de Engelse ‘foot’.

Omrekenen van km naar feet

Vooral in sectoren zoals de bouw en landbouw is het nauwkeurig kunnen omrekenen van km naar voet belangrijk om correct te werk te kunnen gaan. Met een online omreken tool kan dat eenvoudig. Je hoeft alleen maar de waarde in kilometer in te vullen, waarna het systeem automatisch de corresponderende waarde in feet weergeeft. Op die manier ben je altijd zeker dat de uitkomst correct is!