Km naar mijl

© omrekenen.org

Veel voorkomende omrekeningen

kmmijl
1 km0,62 mijl
10 km6,21 mijl
20 km12,43 mijl
50 km31,07 mijl
100 km62,14 mijl
250 km155,34 mijl
500 km310,69 mijl
750 km466,03 mijl
1.000 km621,37 mijl

Reken km naar mijl om

Wanneer je wilt weten wat een afstand in kilometers precies in mijl is, dan kun je gebruik maken van deze omrekentool. Hier reken je precies om van km naar mijlen, zodat je ook in het buitenland weet hoe groot een bepaalde afstand is. De conversie van km naar mijl is altijd hetzelfde maar niet altijd even makkelijk om te berekenen. Daarom is deze tool er om je te helpen.

Wat zijn mijlen?

Net als kilometers is de mijl een gestandaardiseerde vorm om een afstand mee te meten. Dat betekent dat de afstand van een mijl altijd hetzelfde is. Er zijn echter verschillende soorten mijlen, zoals bijvoorbeeld de nautische mijl die enkel op zee worden gebruikt. Ook de Chinezen en Romeinen hadden hun eigen vorm van de mijl. Tegenwoordig zijn de Imperial mile de standaard. Het is officieel vastgelegd dat iedere mijl precies een lengte heeft van 1,609 kilometer.

Sinds wanneer worden mijlen gebruikt?

Het woord mijl wordt al eeuwenlang gebruikt om een bepaalde afstand mee aan te geven. De lengte van deze afstand verschilt echter per land of volk. De oude Romeinen rekenden een mijl als duizend stappen, terwijl de Arabieren in de middeleeuwen deze eenheid juist op een exactere manier hadden vastgelegd. Zij gebruikten de mijl namelijk vooral in de geografie en zeevaart. Pas in 1959 werd de mijl zoals we ze nu kennen vastgelegd en gestandaardiseerd.

Problemen en verschillen

Aangezien er tot 1959 allerlei verschillende standaarden werden gebruikt voor mijl, ontstonden er verschillende problemen toen het internationale contact tussen landen toenam. De verschillen tussen de mijlen waren op dat moment klein, maar groot genoeg om verschillende resultaten te geven tijdens een meting. Dat is de reden waarom de “international yard and pound agreement” werd opgesteld, zodat de mijl een uniforme lengte kregen.

Welke landen rekenen met mijlen?

De imperial mile is vooral in de Verenigde Staten een belangrijke manier om afstand mee te meten. Maar ook in het Verenigd Koningkrijk worden mijlen gebruikt om snelheidslimieten mee aan te geven. De mijl is geen universele eenheid die over heel de wereld wordt gebruikt, maar Amerika maakt de mijl alsnog een belangrijke eenheid om mee te meten. Daarom is het belangrijk om en afstand in km naar mijl om te kunnen rekenen.

De kilometer

In tegenstelling tot mijlen zijn kilometers een universele meetvorm die in vrijwel alle landen wordt gebruikt. Slechts drie landen op de hele wereld maken geen gebruik van de kilometer, die onder het metrische systeem valt. Een kilometer is opgebouwd uit duizend meter en daardoor ontzettend eenvoudig te berekenen. Dat is de reden waarom het metrische systeem als een universeel meetsysteem wordt gezien.