Cl naar liter

© omrekenen.org

Veel voorkomende omrekeningen

cll
1 cl0,01 l
10 cl0,10 l
20 cl0,20 l
50 cl0,50 l
100 cl1,00 l
250 cl2,50 l
500 cl5,00 l
750 cl7,50 l
1.000 cl10,00 l

Centiliter naar liter omrekenen

In deze tekst zal uitgelegd worden hoe je een volume moet omrekenen, namelijk van liter naar centiliter en vice versa. Daarnaast wordt de historie van het ‘ander volume’, meer bepaald centiliter, evenals het gebruik daarvan besproken.

Omrekenen: liter naar centiliter en centiliter naar liter

Wanneer je een volume wil omrekenen, is het belangrijk om te weten hoe groot het ene volume is ten opzichte van het andere. In één liter gaan honderd centiliter. Een voorbeeld kan dit verduidelijken. Wanneer je één liter water hebt, is dit gelijk aan driehonderd centiliter water. We kunnen ook in de omgekeerde richting deze omrekening maken. Eén centiliter komt namelijk overeen met 0,01 liter, ofwel één honderdste liter. Een voorbeeldje ter verduidelijking: wanneer je 20 centiliter water hebt, komt dit overeen met 0,2 liter water.

Historie centiliter

Centiliter is een volume-eenheid die gedefinieerd wordt als één honderdste van een liter. Zowel liter als centiliter zijn geen SI-eenheden. Een SI-eenheid is een uniforme internationale standaardeenheid. Dit wil zeggen dat de eenheid dus overal ter wereld wordt gebruikt. Liter en centiliter worden dus niet overal ter wereld gebruikt om het volume van een vloeistof aan te duiden. De centiliter werd in het leven geroepen omdat het bij sommige volumes van vloeistoffen makkelijker is om het in een kleinere meeteenheid uit te drukken. De meeteenheid liter is immers niet altijd even geschikt om een volume aan te duiden.

Gebruik centiliter

Zoals eerder gezegd, is de meeteenheid centiliter soms geschikter om een volume aan te duiden. Het volume van vloeibare levensmiddelen wordt bijvoorbeeld vaak aangeduid in centiliter. Zo wordt het volume op frisdrankblikjes meestal vermeld als 33 cl. Ook op wijnflessen is het gebruikelijk om het volume uit te drukken in centiliter. Hier is het volume dan meestal 75 cl.

Symbolen

De meeteenheden liter en centiliter worden op een verpakking vaak weergegeven met een symbool. Het volume liter wordt internationaal aangeduid met een grote letter L of een kleine letter l. Centiliter wordt weergegeven door middel van een kleine letter c en een grote letter L (cL) of een kleine letter c en een kleine letter l (cl).

Definitie liter

De meeteenheid liter heeft doorheen de jaren verschillende definities gekregen. In 1795 werd één liter gedefinieerd als de inhoud van een kubus met ribben van 1 dm. Later, in 1901 werd één liter voorgesteld als 1 kg water. Vandaag gebruikt men opnieuw de definitie van 1795.