Dl naar liter

© omrekenen.org

Veel voorkomende omrekeningen

dll
1 dl0,10 l
10 dl1,00 l
20 dl2,00 l
50 dl5,00 l
100 dl10,00 l
250 dl25,00 l
500 dl50,00 l
750 dl75,00 l
1.000 dl100,00 l

Deciliters naar liter

Deciliters kom je haast niet tegen. Deze eenheid voor de aanduiding van vloeistoffen kunnen wel worden omgerekend vanuit de eenheid liter.

De eigenschappen van deciliter

De eenheid deciliter wordt ook wel aangegeven met de symbolen dl of dL. Deze eenheid geeft de hoeveelheid vloeibare stoffen aan. Je zult deze eenheid niet veel voorkomen omdat het bepaald is in het Nederlandse Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen dat deze eenheid niet mag worden gebruikt bij levensmiddelen. Daarom wordt er veel gebruik gemaakt van liters, centiliters en milliliters. Een deciliter staat voor één tiende van een liter. Omdat dit vrij lastig is om te berekenen, is het dus verboden om deze eenheid te gebruiken op levensmiddelen.

De eigenschappen van liter

Een liter wordt wel veelvuldig gebruikt. Denk maar eens aan de melkpakken die je in het koelvak van de supermarkt aantreft. Hierop zul je ook de inhoud zien weergegeven in liters. Dit is logisch want een liter is een heel toegankelijke eenheid waarvan het voor iedereen wel duidelijk is hoeveel het ongeveer is. Met liters worden ook vele andere eenheden vergeleken en omgerekend. Het woord liter hoort bij het Franse woord Litre. Dit woord stamt af vanuit de Franse Revolutie in 1793. Het woord komt echter niet origineel uit de Franse taal, maar het woord is vanuit het Latijns vanuit Griekenland naar Frankrijk gekomen. Sindsdien wordt de naam van de eenheid veelvuldig gebruikt.

De relatie tussen deciliter en liter

Een deciliter en een liter hebben veel met elkaar te maken. Ze staan namelijk allebei als eenheid waarmee de hoeveelheid van vloeibare stoffen kunnen worden aangeduid. Een deciliter is ook afgeleid van de eenheid liter. Het is namelijk één tiende deel de liter. Het is vrij lastig om te werken met deciliters en dat is de reden dat je deze eenheid nauwelijks tegenkomt. Je kunt deze eenheid wel tegenkomen op een maatbeker.

Het omrekenen van deciliter en liter

Het werken met een deciliter is niet altijd even makkelijk. Daarom wordt er wel eens voor gekomen om deze eenheid om te zetten naar een liter. Deze laatstgenoemde eenheid is veel makkelijker om mee te werken en daarnaast is het ook bij veel meer mensen bekend. Maar hoe reken je een deciliter nou om naar een liter en andersom? Daarvoor kun je nu gebruik maken van de handige tool op deze website waarbij je de waardes enkel hoeft in te vullen en het berekenen en omrekenen wordt geheel voor je gedaan.