Hectoliter naar liter

© omrekenen.org

Veel voorkomende omrekeningen

hll
1 hl100,00 l
10 hl1.000,00 l
20 hl2.000,00 l
50 hl5.000,00 l
100 hl10.000,00 l
250 hl25.000,00 l
500 hl50.000,00 l
750 hl75.000,00 l
1.000 hl100.000,00 l

Hectoliter naar liter omrekenen

Hectoliters staat voor honderd liter. Deze eenheid wordt weinig gebruikt maar als je deze toch nodig hebt, is het wel zo handig om deze om te kunnen rekenen.

De eigenschappen van een hectoliter

Een hectoliter is een maatstaf dat wordt gebruikt om de inhoud van grote hoeveelheden vloeibare stoffen aan te duiden. Je komt deze eenheid haast niet tegen omdat één hectoliter staat voor honderd liter. Er zijn in de supermarkt haast geen verpakkingen te koop voor consumenten die honderd liter aan vloeibare stoffen bevatten. De naam hecto betekent letterlijk honderd. Vandaar dat hectoliter ook honderd liter betekent. Deze eenheid wordt wel gebruikt in de wijn en bier sector. Hier wordt de inhoud van de vaten dikwijls aangegeven met de eenheid hectoliter. Ook in de agrarische sector kun je deze eenheid tegenkomen voor de hoeveelheid aan vaste stoffen zoals tarwe. Hectoliter wordt in dat geval dan aangegeven als eenheid met de naam ‘mud’.

De eigenschappen van een liter

Van de eenheid liter maken we veel gebruik. Als je rondkijkt in de supermarkt worden de melkflessen al aangeduid met deze eenheid. Dat is niet zo gek want liters zijn namelijk heel toegankelijk in gebruik. Als je het hebt over dat je bijvoorbeeld een liter water hebt gedronken, dan weten vele mensen al hoeveel dat is. De naam liter komt al voor in de geschiedenis tijdens de Franse Revolutie in het jaar 1793. Het woord komt echter oorspronkelijk wel uit Griekenland en is toen via het Latijn in Frankrijk uitgekomen.

De relatie tussen een hectoliter en een liter

Door middel van liters kunnen we duidelijk aangegeven over welke hoeveelheid vloeibare stoffen we het hebben. Als we nou te maken hebben met een zeer grote hoeveelheid vloeibare stoffen, dan is het handiger om deze om te zetten naar een grotere eenheid zoals bijvoorbeeld een hectoliter. Beide eenheden geven dus de hoeveelheid aan vloeibare stoffen weer.

Hectoliters en liters omzetten

Om ervoor te zorgen dat het voor iedereen duidelijk is wat nou precies de hoeveelheid aan vloeibare stoffen is waarover je spreekt, is het soms handiger om liters om te zetten naar hectoliters en andersom. Dat hoef je natuurlijk helemaal niet zelf te berekenen. Je kunt de waardes berekenen door deze in te geven in de handige tool die je op deze website kunt vinden. Je geeft aan op welke manier je wilt omrekenen en vervolgens geef je de waardes op. Vervolgens wordt het resultaat van de omrekening aan je getoond.