Liter naar cl

© omrekenen.org

Veel voorkomende omrekeningen

lcl
1 l100,00 cl
10 l1.000,00 cl
20 l2.000,00 cl
50 l5.000,00 cl
100 l10.000,00 cl
250 l25.000,00 cl
500 l50.000,00 cl
750 l75.000,00 cl
1.000 l100.000,00 cl

Het omrekenen van een liter

We maken veel gebruik van de maatstaf liter als we het over vloeistoffen hebben. Als we te maken hebben met een kleinere hoeveelheid dan is het omrekenen naar centiliter een goed idee.

De eigenschappen van centiliters

Centiliters staan voor de maatstaf die wordt gebruikt voor het aanduiden van een hoeveel aan vloeibare stoffen. Je kunt hier denken aan blikjes drinken. Heel vaak wordt de inhoud van zo’n blikje aangeduid in centiliters (je leest dan bijvoorbeeld 75 cl). Een centiliter is een honderdste van een liter. Omdat je bij kleinere verpakkingen ook te maken hebt met een kleinere inhoud, is het niet handig om deze inhoud dan aan te geven in liters. Er wordt dan gekozen voor centiliters om duidelijker aan te geven hoeveel de inhoud aan vloeibare stof is.

De eigenschappen van liters

Liters wordt ook gebruikt als een maatstaf om de hoeveelheid aan vloeibare stof aan te geven. We hebben het hierbij wel om een grotere hoeveelheid vloeibare stof dan bij centiliters. Je komt liters vaak tegen als je kijkt naar grote melkpakken of tijdens het tanken waarbij de hoeveelheid benzine of diesel wordt aangegeven in liters. We maken veelvuldig gebruik van liters om zo een grote hoeveelheid aan vloeibare stoffen aan te duiden.

De relatie tussen centiliters en liters

Centiliters en liters hebben met elkaar gemeen dat ze beiden de hoeveelheid aan vloeibare stoffen aan kunnen duiden. Een centiliter staat voor een honderdste van een liter. Met beiden kun je duidelijk aangegeven naar de hoeveelheid vloeibare stoffen waar je op zoek naar bent. Zo zul je bijvoorbeeld een blikje drinken nooit zien aangeduid in liters omdat je dan te maken krijgt met decimalen. Het maakt het er dus niet duidelijk op hoeveel je nou hebt gedronken als je het blikje op hebt. Dan is het handiger om het weer te geven in centiliters.

Centiliters en liters omrekenen

Omdat we te maken hebben met verschillende hoeveelheden aan stoffen, is het aan te raden om kiezen voor de juiste maatstaf waarmee je duidelijk aan kunt geven met welke inhoud je nou te maken hebt. Het omrekenen van een centiliter naar een liter is eenvoudig te doen via de omreken tool op deze website. Je kiest er namelijk eerst voor welke eenheid je naar welke andere eenheid om wilt zetten. Vervolgens vul je de waardes in en de tool zorgt ervoor dat er een duidelijke omrekening plaatsvindt. Zo hoef je zelf niet te buigen over een lastige rekensom.