Liter naar dl

© omrekenen.org

Veel voorkomende omrekeningen

ldl
1 l10,00 dl
10 l100,00 dl
20 l200,00 dl
50 l500,00 dl
100 l1.000,00 dl
250 l2.500,00 dl
500 l5.000,00 dl
750 l7.500,00 dl
1.000 l10.000,00 dl

Omrekenen van liters naar deciliters

Het omrekenen van liter naar deciliter is helemaal niet moeilijk! Om duidelijk te maken hoe het omzetten precies werkt, wordt er gebruik gemaakt van een voorbeeld en een ezelsbruggetje. Verder wordt in deze tekst uitgelegd waar de eenheid deciliter precies vandaan komt en in welke gevallen in de praktijk deciliter wordt gebruikt.

Van liter naar deciliter

Wanneer je 1 liter (l) hebt, staat dit gelijk aan 10 deciliter (dl). Het omrekenen werkt als volgt: om van liter naar deciliter te komen moet je 1 stap terug doen in het rijtje met inhoudseenheden.. Wanneer je 1 stap terug doet in de rij van eenheden (milliliter, centiliter, deciliter, liter, decaliter, hectoliter, kiloliter), kun je een 0 toevoegen aan het getal dat je hebt. 20 liter, betekent dus 200 deciliter. Wanneer je een stap vooruit doet (bijvoorbeeld liter naar decaliter), gaat er juist een 0 af. 20 liter, betekent dus 2 decaliter. Let op: decaliter is niet hetzelfde als deciliter.

Historie van deciliter

De maat deciliter dateert uit de Franse Revolutie en vindt de basis in het begrip liter, welke Franse oorsprong heeft. Hoewel de maat in de praktijk nauwelijks gebruikt wordt, is het toch handig om te weten hoe het omrekenen precies werkt. Na de invoering van het deciliter, werd deze afgekort als “dl”. Tegenwoordig wordt er echter steeds vaker gesproken om het tweede deel van het woord (liter), met hoofdletter te schrijven, namelijk als dL. Dit geldt ook voor alle andere eenheden, zoals milliliter (mL) en kiloliter (kL).

Wanneer gebruik je deciliter?

Deciliter wordt veelvoudig gebruikt om het volume van een vloeistof of gas aan te geven. Toch is er wettelijk afgesproken, volgens het Nederlandse Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen, dat het begrip deciliter officieel niet gebruikt mag worden op verpakkingen. In de praktijk wordt dan ook vaak milliliter of liter gebruikt. In recepten komt echter vaak het begrip deciliter terug. Ook op maatbekers zul je deciliter zien. Het kunnen omrekenen van liter naar deciliter is dus essentieel!