Liter naar hectoliter

© omrekenen.org

Veel voorkomende omrekeningen

lhl
1 l0,01 hl
10 l0,10 hl
20 l0,20 hl
50 l0,50 hl
100 l1,00 hl
250 l2,50 hl
500 l5,00 hl
750 l7,50 hl
1.000 l10,00 hl

Liter naar hectoliter omrekenen

We duiden veel aan met het woord liter, maar wat nou als je te maken hebt met een grote hoeveelheid vloeistoffen? Dan kun je de liters ook omrekenen naar hectoliters.

De eigenschappen van een hectoliter

Een hectoliter staat voor honderd liter. Het is een eenheid dat wordt aangegeven met de symbolen hl of hL. Hecto is een naam dat honderd betekent. Vandaar dat een hectoliter ook letterlijk honderd liter is. Je komt deze eenheid haast niet tegen tenzij je een brouwer bent. Grote hoeveelheden wijn of bier worden aangeduid met deze eenheid om hiermee de inhoud van de vaten aan te geven. Het kan daarnaast ook wel eens voorkomen dat de eenheid hectoliter wordt gebruikt bij droge waren. Dit gebeurt wel eens in de landbouwsector. Zo kun je bijvoorbeeld een hectoliter aan tarwe hebben. Het is alleen niet zo dat er dan wordt gesproken over hectoliters. De waarde is wel hetzelfde, maar in het geval van een hectoliter droge waren wordt er gesproken van een mud.

De eigenschappen van een liter

Van de eenheid liters maken we veel gebruik. Deze eenheid wordt gebruikt om een grote hoeveelheid aan vloeibare stoffen of zelfs gassen aan te geven. Deze eenheid stamt uit de Franse Revolutie en werd voor het eerst in het jaar 1793 gebruikt. Het woord liter is afgeleid van het Franse woord Litron. Echter, deze naam is oorspronkelijk van Griekse afkomst en is via het Latijn in Frankrijk terecht gekomen. We meten nu heel veel in liters zoals bijvoorbeeld de inhoud van drinkpakken en de hoeveelheid benzine die in de benzinetank past.

De relatie tussen een liter en een hectoliter

Liters en hectoliters hebben veel met elkaar te maken. We gebruiken deze beide eenheden voor het aanduiden van voornamelijk de hoeveelheden aan vloeibare stoffen. De omrekening van en naar beide eenheden is ook niet heel lastig omdat één hectoliter namelijk 100 liter is. Als je aan wilt geven dat je te maken hebt met heel veel liters aan vloeistoffen, dan is het wellicht handiger om deze waarde dan aan te geven met hectoliters zodat het voor iedereen wat duidelijker is.

Liters en hectoliters omrekenen

Het omrekenen van liters en hectoliters en andersom is makkelijk te doen met de tool die je hier op deze website kunt vinden. Je vult eerst in welke eenheid je naar welke andere eenheid om wilt zetten. Vervolgens geef je de waardes in en de omrekening vindt makkelijk en snel plaats.