Km/u naar bft

© omrekenen.org

Veel voorkomende omrekeningen

km/ubft
< 1 km/u0 bft
1-5 km/u1 bft
6-11 km/u2 bft
12-19 km/u3 bft
20-28 km/u4 bft
29-38 km/u5 bft
39-49 km/u6 bft
50-61 km/u7 bft
62-74 km/u8 bft
75-88 km/u9 bft
89-102 km/u10 bft
103-117 km/u11 bft
>117 km/u12 bft

Km/h naar bft omrekenen: hoe pak je dat aan?

Stel dat jij snelheden wilt omrekenen. Hoe pak je dit dan aan? Vraag jij je ook wel eens af wat het betekent, die snelheden en waar deze vandaan komen? Dan ben jij op de juiste pagina terechtgekomen. Je leest hier allereerst wat de historie en toepassing van km/h naar bft omrekenen is. Lees snel verder!

De historie en toepassing van Bft

Waar komt het omrekenen vandaan? Dat is natuurlijk een van de eerste dingen die je te weten wilt komen om daarna de toepassing te bespreken. Bft staat voor schaal van Beaufort en is in 1805 opgesteld door de Ier Francis Beaufort. Hij was een officier in de Royal Navy. Het wordt gebruikt voor het classificeren van de snelheid van de wind, de windkracht.

De historie en toepassing van km/h

Dit is de volgende stap: waar komt de km/h vandaan? Een bekendere snelheid bij mensen, maar dit feit mag nader worden toegelicht. In het Nederland wordt km/u gebruikt maar in landen als Zweden, Engeland en Noorwegen wordt het in iets andere vorm gebruikt. Over de historie: het gaat al ver terug. Hier zal dan ook in het volgende artikel meer aandacht aan worden besteed.

Hoe reken ik deze twee snelheden om?

De kernvraag van dit artikel is uiteraard het omrekenen van km/h naar bft. Er is een handige truc die veel mensen nog niet kennen. Wij gaan hem je uiteraard uitleggen. Allereerst neem je de windsnelheid in km/h. Je trekt daar de wortel uit. Uitkomst kleiner of gelijk aan 7? Dan moet je er 1 aftrekken. Is de uitkomst meer dan 10? Dan moet je er 1 bij optellen. Vervolgens mag je afronden en dan heb je de bft berekend, de windkracht in bft.

Hoe moet je dit toepassen: enkele voorbeelden

Een voorbeeld is handig omdat je dan goed voor je ziet hoe je het moet aanpakken. Het eerste voorbeeld: er zullen windstoten volgen van 55 km/h. Dat is natuurlijk een mooie oefening om de bft te berekenen. Je doet de wortel uit 55. Dat komt neer op ongeveer 7,4 en dan zit je op een bft van 7 die naar de 8 toe gaat. Stevige wind! Opletten geblazen. Heb jij meer voorbeelden nodig of andere uitleg nodig? In de volgende artikelen kun je meer lezen over verschillende snelheden. Als jij jouw berekening hebt gemaakt en wilt laten checken kan dat natuurlijk ook. Zo leert iedereen weer wat bij!