Km/u naar knopen

© omrekenen.org

Veel voorkomende omrekeningen

km/ukn
1 km/u0,54 kn
10 km/u5,39 kn
20 km/u10,78 kn
50 km/u26,95 kn
100 km/u53,90 kn
250 km/u134,75 kn
500 km/u269,50 kn
750 km/u404,25 kn
1.000 km/u539,00 kn

Kilometer per uur naar knopen omrekenen

Een kilometer is 1000 meter en dat is algemeen bekend. De kilometers worden veel gebruikt om een bepaalde afstand aan te tonen, maar ook om een snelheid aan te tonen. Dit gebeurt namelijk in een bepaalde hoeveelheid kilometers per uur. Hoe meer kilometers je in een uur aflegt hoe sneller je bent. Een andere eenheid van snelheid is knopen. Knopen worden met name in de scheepvaart veel gebruikt. Een Knoop is precies een zeemijl per uur. Een zeemijl is weer 1852 meter per uur. Door je aan deze basisregels te houden kun je eenvoudig berekeningen maken van km per uur naar knopen.

Wat zijn knopen?

Zoals gezegd is en knoop een eenheid van snelheid die veel wordt gebruikt in de scheepvaart. Grote schepen, maar ook kleinere boten die over zee reizen maken regelmatig gebruik van de eenheid. Tegenwoordig wordt de eenheid ook steeds meer gebruikt in de luchtvaart. Onder knopen wordt een bepaalde afstand verstaan die wordt gemaakt in een bepaald tijdsbestek. Dit betekent dat het niet net zoals bij kilometers per uur zo is dat je een bepaalde eenheid van afstand noemt en er nog bij moet zeggen per hoelang. Dit zit namelijk al in het woord omdat het woord knopen puur gericht is op snelheid. De afstand die ermee wordt bedoeld zijn mijlen. Veel eenheden van snelheid of bijvoorbeeld afstand worden gebruikt in bepaalde landen of delen van de wereld, maar Knopen heeft niet 1 specifieke locatie waar het veel wordt gebruikt. Het wordt wereldwijd gebruikt op zee en in de lucht.

Geschiedenis knopen

Het ontstaan van de eenheid knopen gaat ver terug in de tijd. Op erg oude schepen en boten werd de snelheid regelmatig gemeten door middel van een blokje van hout. Deze werd met een lang touwtje eraan over boord gegooid. Vervolgens bleef ondanks de hoge snelheid van de boot het blokje op dezelfde plek liggen en werd het touw met hoge snelheid langer. Door te meten hoelang het touw was konden mensen hun snelheid berekenen. In de loop van de tijd werd de afstand tussen de knopen genormaliseerd en dit werd 47 voet. Met een zandloper gaf dit een snelheid in knopen aan.