Mph naar km/u

© omrekenen.org

Veel voorkomende omrekeningen

mphkm/u
1 mph1,61 km/u
10 mph16,09 km/u
20 mph32,18 km/u
50 mph80,45 km/u
100 mph160,90 km/u
250 mph402,25 km/u
500 mph804,50 km/u
750 mph1.206,75 km/u
1.000 mph1.609,00 km/u

Mijlen per uur naar km per uur omrekenen

Een mijl is een eenheid voor afstand, eigenlijk net zoals dat een kilometer een eenheid is voor afstand. De mijl wordt momenteel echter in erg weinig landen gebruikt, terwijl dit vroeger niet het geval was. Sinds dat het metriek stelsel er is zijn namelijk steeds minder landen de mijl gaan gebruiken. Toch zijn er toch nog plekken waar de eenheid mijl nog wel wordt gebruikt om een bepaalde afstand uit te drukken, maar ook mijl per uur wordt gebruikt om een bepaalde snelheid uit te drukken. Mijl per uur is eigenlijk dus erg vergelijkbaar met kilometer per uur, maar dan zijn de hoeveelheden anders. Je kunt een berekening van mijlen per uur naar kilometers per uur maken door je er aan te houden dat 1 mijl per uur, gelijk staat aan 1,609344 kilometer per uur.

Geschiedenis van de mijl

De mijl is een eenheid die er al honderden jaren is. Deze eenheid begon in de Romeinse tijd. De afstand van een mijl werd in die tijd gebruikt om een afstand aan te duiden van 1000 Romeinse dubbelpassen. Deze hoeveelheid is echter erg vaak veranderd. Jarenlang bleef de hoeveelheid veranderen en er was niet een bepaald standaard dat altijd werd gehanteerd. Het was zelfs zo dat niet iedere plek op dezelfde tijd de mijl als een even grote hoeveelheid aan afstand zag. Dit leidde ertoe dat bijvoorbeeld de Duitse mijl en de Engelse mijl ontstonden, die we nu ook nog kennen. Momenteel wordt de Engelse mijl gezien als de internationale mijl. Tevens is Engeland een van de weinige landen die nog gebruik maat van de hoeveelheid.

Standaardisering snelheid

Toen het metriek stelsel kwam zijn zoals gezegd veel landen gestopt met het gebruiken van de mijl. Ook de snelheid, de mijl per uur werd dus niet meer gebruikt. In veel landen werd kilometer per uur het standaard. Omdat dit echter niet in alle landen het geval is, is het wel eens nodig een berekening te maken van mijlen per uur naar kilometers per uur. Vandaag de dag is dit niet erg moeilijk meer, omdat zowel de mijlen als de kilometers een echte standaard hebben. De standaard is dat 1 mijl per uur, 1,609344 kilometer per uur is.